MIDDENMEER – In de serie Jonge Boeren aan het Roer gaan we langs bij jonge agrariërs in de gemeente Holland Kroon die in de voetsporen van hun ouders durven te stappen. De 34-jarige René van Arkel is al zover. Hij heeft een jaar geleden, samen met zijn vrouw Aliene het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Op het terrein is hij ook nog eens een pluimveehouderij begonnen.

René rijdt met een elektrische lift door de speciaal gebouwde loods met zo’n 155.000 vleeskuikens. “Ons bedrijf was gefocust op huurland van aardappels. We hadden oorspronkelijk steeds 40 tot 45 hectare, dat werd op een gegeven moment 18 hectare vanwege agriport dat gebouwd werd. Toen ben ik gaan bedenken wat moeten we doen? En toen kwam dit op mijn pad en ben ik me er in gaan verdiepen”.

Vader Ton trekt zich steeds meer terug uit het bedrijf, maar makkelijk gaat dat niet. “Als ik op vakantie ben en ik hoor dat hij het druk heeft en de medewerker is er niet dan wil ik terug. Dan wil ik naar huis”, vertelt hij lachend. Op het erf staat hij te genieten van de ruimte. “Het is altijd je passie geweest. En je ziet de zon en de buien komen hier. Het is gewoon heerlijk om buiten te zijn.”

Spannende operatie
René is ondertussen bezig om de voerlijn op de juiste hoogte te brengen. “De laatste drie dagen gaan ze hier al naar de stal, het is hier lekker warm. Als ze uitkomen hebben ze meteen water en voer beschikbaar. Het is goed voor het dierenwelzijn, want er is veel minder stress omdat ze niet vervoerd hoeven te worden van de broederij naar de stal toe.”

René’s vader Ton zit vol vertrouwen dat zijn zoon het gaat redden. Wel vond hij de uitbreiding met het pluimvee in het begin wel een spannende operatie. “Toen de kippen kwamen, heb ik wel mindere nachten gehad. Dat is zo kapitaalintensief en er hoeft maar niks te gebeuren of het kost verschrikkelijk veel geld. Daar heb ik wel even minder van geslapen maar nu gaat het goed.”

Onzekerheid
Het was ook niet makkelijk. René was er van overtuigd dat de overheid zou stoppen met de “pluimveerechten” , een bedrag dat hij per kip moet afdragen om te mogen produceren. Maar niks bleek minder waar. Een stevige tegenvaller voor de jonge ondernemers. “We zijn er een hoop geld aan kwijt elk jaar. Zo’n anderhalve ton. En je weet niet wat de overheid gaat doen de komende jaren.”

Ondanks die onzekerheid blijft René optimistisch. “Je probeert het beste er van te maken en we hebben met de landbouw als basis een mooi bedrijf staan. Dus ik heb wel vertrouwen in de toekomst. Ik ga uit van mijn eigen kracht”.

NH Nieuws – Jonge boeren aan het roer: ‘Ik ga uit van mijn eigen kracht’

Categorieën: PLUIMVEE