25 NOV 2022 OM 07:36UUR

Loonbedrijf Jimmink Kolhorn uit het Noord-Hollandse Barsingerhorn rooide donderdag 8 hectare suikerbieten bij akkerbouwer René van Arkel in Middenmeer. Met een spitzaaier werd daarna tarwe ingezaaid.

© John Oud

‘We proberen zoveel mogelijk in één werkgang te doen, zodat er geen water op het land komt. Vanmorgen om 7.30 uur hadden we een dikke bui regen. Later kwam de zon erbij. Voordeel van spitzaaien is dat alles er in één keer netjes bijligt’, stelt Van Arkel.

De akkerbouwer is tevreden over de kwaliteit van de bieten. ‘Ze hebben weinig last van virusdruk gehad. Wel hebben we wat hazenschade. De opbrengst is prima. Dat weten we volgende week exact. Vrijdag worden de bieten geladen en naar de Cosun in Groningen vervoerd.’

Meer dan 100 ton per hectare

Van Arkel verwacht een opbrengst van meer dan 100 ton per hectare. ‘Ons streven is altijd om een opbrengst van 100 ton plus te halen. Dit jaar lijkt de opbrengst beter dan andere jaren. Ik ben voorstander van vroeg zaaien. Zodra de grond toereikend is, rond half maart, wil ik zaaien. Dan kunnen de bieten lang groeien. Daar zie ik de meerwaarde van in. Bovendien heb je als je vroeg zaait, ook meer tijd om over te zaaien, mocht dat nodig zijn.’

Loonbedrijf Jimmink Kolhorn heeft inmiddels 70 procent van de ‘honderden hectares’ bieten gerooid, geeft Stefan Jimmink aan. ‘Zeker in het begin van het oogstseizoen, in september, moesten we heel secuur rooien, vanwege de droogte.

‘Door de droogte waren de bieten diepgeworteld. Ze zaten vaster in de grond. We moeten ervoor waken dat we al het suiker meenamen en de bieten niet braken. Nu is het natter en gaat het veel beter, maar dat betekent ook dat er wat meer tarra aan het gewas zit.’

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/11/25/suikerbieten-eruit-tarwe-erin-bij-akkerbouwer-van-arkel-in-middenmeer

Categorieën: AKKERBOUW